MHS på Scenkonstbiennalen i Malmö 27, 28 & 30 maj

  • av

Under Scenkonstbiennalen i Malmö deltar MHS i två seminarium.

28 maj 15.00 – 15.30 »Tillgång till dans – var och hur?« 

Ett samtal som fokuserar på danskonstens relevans, utveckling och förankring samt platsens betydelse för konstnärliga processer och urvalet för publiken.

Medverkande Anna Efraimsson/lektor i koreografi och curator, Malin Hellkvist Sellén/koreograf, Magnus Holm/Teaterchef Regionteatern Blekinge Kronoberg, Kent Ögren/ledamot (s) landstingsstyrelsen, Norrbottens läns landsting.
Moderator Virve Sutinen/konstnärlig ledare, Tanz im August

30 maj kl 11.00 – 11.50 »Scenskräcken för den tjocka kvinnokroppen«

Hellre en tjockdräkt på en smal kvinna än en kvinnokropp på scen som i sig själv bryter mot smalnormen. Scenkonsten tycks ha drabbats av kollektiv fettofobi – men varför? I en konstform där allt är hittepå och make-believe, var kommer rädslan för kroppar bortom idealen?

I detta samtal diskuterar vi med skådespelare, koreografer, operaregissörer och kritiker hur det kommer sig att scenkonsten tycks livrädd för kvinnor med kroppar. Vi dissekerar vad dansens krav på dansares fysik gör med uttryckets kroppsliga frihet och variation. Och så ifrågasätter vi om operan verkligen är fri från kroppshetsen.

Medverkande Johanna Garpe/regissör och professor i Kroppsliga och Vokala praktiker vid Stockholms konstnärliga högskola, Malin Hellkvist Sellén/koreograf, Lotti Törnros/skådespelare, Claes Wahlin/teater- och operakritiker.
Moderator Ylva Lagercrantz, kulturjournalist och kritiker, Jenny Aschenbrenner, kulturjournalist och kritiker

Under scenkonstbiennalen spelas »Den Arge« den 27 maj maj kl 10.00 och 13.00.
I samband med föreställningarna håller Unga teaterns konstnärliga ledare Ada Berger och producent Alexandra Hill ett seminarium och berättar om teaterns arbete och visioner om framtiden.

Mera information om Scenkonstbiennalen finns HÄR.