researcher Elfrida Bergman & dramaturg Malin Holgersson

  • av

Vi arbetar med nya verket »Missionären« som handlar om lesbiska kristna missionärer i Norrland under 1900-talets första hälft. Verket får premiär i Umeå september 2016 och produceras i samarbete med NorrlandsOperan.

Vi vill ta tillfället i akt att stolt presentera två av våra nya medarbetare som vi är väldigt glada att få samarbete med, researcher Elfrida Bergman och dramaturg Malin Holgersson. Två erfarna och vassa kulturskapare men nya i MHS sammanhang. Väldigt roligt!

Elfrida Bergman är normkritisk och kulturanalytisk konsult. Tidigare har hon bland annat jobbat med att demokratisera och queera till historieskrivningen i projektet »Arkiv Q« vid Härjedalens fjällmuseum, varit projektledare för »Queering Sápmi« – samiska berättelser bortanför normen, och samlat in material för Ögonblicksteatern i Umeå och deras projekt »Normal – allt som behövs är någonting annat.«

Malin Holgersson är konstnär, skribent och radioproducent. Hen har gjort föreställningarna »Namn« (2015) och »Krimradio« (2012-2013 i samarbete med Shang Imam) på Backa Teater och »Vem bestämmer över Angered?« på Angereds Teater (2014, skrivsamarbete med Nasim Aghili). Malin har även gjort ljudverk till kabarén »Europa Europa« (2014) och gör podden »Nyfiken Brun« med Iki Gonzalez Magnusson.

Under våren kommer vi presentera resten av den eminenta arbetsgruppen samt få möta alla medarbetare närmare.

MHS och Missionären bjuder in!

Under hela processen med »Missionären« vill MHS låta publiken ta del av arbetet i sina olika faser fram till premiären. Vi kommer bjuda in till olika arrangemang i Stockholm och Umeå från februari och fram till september 2016.

Första arrangemanget var »Kvinnorna som ville göra skillnad« – föreläsning och samtal med historikern och skribenten Catarina Lundström om hennes forskning och arbete med boken »Den goda viljan – Kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland« den 9:e december.

Vårterminen öppnar vi upp den 4:e februari kl 19.00 i Skeppsholmsstudion i Stockholm och temat för kvällen är Missionärens research. Det blir ett samtal med MHS och Elfrida Bergman modererat av Malin Holgersson där DU som publik får inblick i hur sökandet efter lesbiska missionärer går till och förhoppningsvis avslöjas något spännande också. Som vanligt bjuder vi på fika och arrangemanget är gratis. Välkomna!