Varmt välkommen till »Missionärens« första öppna arrangemang 9:e december!

  • av

MHS Missionären Foto_Sofia Runarsdotter, Broderi_Viola Edin_WEBBSIDAcopy

Malin Hellkvist Sellén har inlett arbetet med ett nytt verk »Missionären« som handlar om lesbiska kristna missionärer i Sverige under 1900-talets första hälft.

Med utgångspunkt från ett fotografi ur ett gammalt släktalbum, genomför MHS just nu research för att hitta spår av lesbiskt missionärsliv i Norrlands inland. I historieskrivningen har kvinnor fått ett marginaliserat utrymme och homosexualitet har nästan uteslutande osynliggjorts. »Missionären« vill skriva in ett avsnitt som suddats ut från vår gemensamma historia. Genom att leka med fakta och fantasi, iscensätter föreställningen lesbiska livsberättelser om hur dessa kvinnor skapade sig ett möjligt liv. Det handlar om självständighet, sexualitet, omsorg, kvinnokamp och tro. »Missionären« har premiär i september 2016.

MHS vill låta DIG som publik ta del av hela processen fram till premiär och kommer bjuda in till arrangemang där du kan följa arbetets olika faser.

»KVINNORNA SOM VILLE GÖRA SKILLNAD«
FÖRELÄSNING OCH SAMTAL MED CATARINA LUNDSTRÖM

Den 9:e december har MHS bjudit in historikern och skribenten Catarina Lundström. Lundström har forskat om kvinnliga missionärer och skrivit boken »Den goda viljan – Kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och Västra Jämtland« (2015).

9:e december 19.00 – 21.00
Skeppsholmsstudion // Slupskjulsvägen 34, Stockholm
Skeppsholmsstudion ligger på 4:e våningen. Hiss och stortoa finns. 
Fritt inträde. Vi bjuder på fika!
Anmäl dig på info(at)malinhellkvistsellen.se senast den 7:e december.

Catarina Lundström är historiker och skribent med en gedigen bakgrund inom kulturarvsfältet, verksam även som utredare och handläggare av kultur- och glesbygdsfrågor. 2005 publicerades hennes avhandling »Fruars makt och omakt; kön, klass och kulturarv 1900–1940«. Hon har även författat rapporten »Kultur kan göra skillnad! En termometer och receptsamling om kultur i glesbygdstäta kommuner« (2009) samt en samling krönikor med titeln »I rörelse« (2008). Catarina Lundström arbetar som regional biblioteksutvecklare i Östersund.

Varmt välkommen!

Foto: Sofia Runarsdotter
Broderi: Viola Edin

FB eventet finns HÄR