Recension: Ett kraftfullt inlägg i den andliga debatten

Göteborgsposten 20 februari 2008

Med En kristen kväll på Pustervik lyfter Malin Hellkvist Sellén blicken mot himmelen och stärker sin ställning som spännande koreograf.

Att dans och koreografi är direkt förknippat med kroppen är säkert självklart för de flesta. Så oreflekterat skulle koreografen Malin Hellkvist Sellén aldrig förhålla sig till sin konst. Hennes undersökningar av företeelser och förhållanden präglas av både praktik och teori. Att kalla dem för dansverk känns ofta som en snäv rubricering.

I det nya stycket En kristen kväll lägger hon kropp, kritik och kristendom i kors. Ett fjärde K bör tillfogas: kön. Malin Hellkvist Sellén skulle aldrig iscensätta något som inte problematiserade synen på könen och danskvällen inte få samma riktning om inte dansarna vore kvinnor, alla tre.

De lyfter fram kristna uttryck och bilder. Men positioner och poser är frusna och förstorade, utfläkta intill det groteska. Erotiska undertoner färgar rörelserna. Det vore lätt för den icke kristna koreografen att knipa poänger genom att släppa loss extasen. Men den dröjer.

Hellkvist Sellén börjar hos de vilsna fåren. Länge kryper Tove Sahlin, Minna Kiper och Hellkvist Sellén själv på knä innan de långsamt lyfter sina rödkantade blickar och öppna armar mot himlen. Lång väntan och kamp genomsyrar koreografin. Tron framstår som ett ensamt projekt, dansarna kämpar parallellt, utan närmare kontakt eller stöd. Bara nattvardsscenen bryter med tjejträffens mysiga gemenskap

Så långt komna har dansarna växt ur den oskyldiga looken. Vitglänsande blusar och ljusblå tights byts mot raffiga röda bodies, allt signerat Lena Lindgren. Korset kring halsen dinglar tydligare i urringningen. Ändå är de konserverade flickor.

Tystnaden dominerar, med bjärta avbrott från populärkristen musik. I konsekvent valda kontraster visar Malin Hellkvist Sellén kvinnor som i sin strävan uppåt pressas ner. I omöjliga ställningar. En kristen kväll är ett kraftfullt inlägg i den andliga debatten. Malin Hellkvist Sellén befäster att hon är en av de mest spännande koreograferna i landet just nu.

LIS HELLSTRÖM SVENINGSON